test

    Kwas salicylowy – zastosowanie w pielęgnacji

    Kwas salicylowy to częsty składnik stosowany w kosmetykach, zwłaszcza dla skóry trądzikowej. Jak dokładnie działa kwas salicylowy w pielęgnacji skóry? Na co należy zwrócić uwagę wybierając produkty z tym składnikiem aktywnym? Znamy odpowiedzi!

    Czym jest kwas salicylowy?

    Kwas salicylowy to beta-hydroksykwas, który jest rodzajem hydroksykwasu. Jest to jedyny BHA, który jest stosowany w kosmetyce. Jako związek chemiczny został wyizolowany z kory wierzby. Naturalnie występuje w wielu roślinach (w tym także np. w korze buka, liściach brzozy, malinach, kwiatach rumianku), regulując proces ich wzrostu i kwitnienia. Pozyskuje się go metodą syntezy chemicznej. 

    Kwas salicylowy ma postać drobnego białego proszku lub kryształków. Metoda ta została odkryta pod koniec XIX wieku przez niemieckiego chemika Hermanna Kolbe. Kwas salicylowy był pierwszym lekiem produkowanym na skalę przemysłową w drodze syntezy chemicznej. Kwas ten słabo rozpuszcza się w wodzie, ale dobrze rozpuszcza się w tłuszczach i alkoholu etylowym.

    Kwas acetylosalicylowy ma szerokie zastosowanie zarówno w farmacji jak i medycynie. Najczęściej używa się go do produkcji aspiryny (leku przeciwzapalnego, przeciwgorączkowego i przeciwbólowego). Może być również stosowany jako środek dezynfekujący i antyseptyczny (np. alkohol salicylowy to roztwór 1-2% kwasu salicylowego rozpuszczonego w alkoholu etylowym z dodatkiem wody). W wyższych stężeniach (10-20%) zaczyna mieć działanie keratolityczne, co jest wykorzystywane w profesjonalnych peelingach chemicznych wykonywanych w gabinecie.

    Kwas salicylowy – działanie 

    Kwas salicylowy ma podwójne działanie. Działa antybakteryjnie i przeciwzapalnie, ale także wnika w naskórek i odblokowuje pory. Przechodzi przez mieszki włosowe i zmniejsza produkcję sebum w przypadku pielęgnacji skóry tłustej. Ma działanie keratolityczne i złuszczające.

    Kwas salicylowy to naturalny środek stosowany w leczeniu trądziku młodzieńczego i wieku dorosłego. Jest skutecznym środkiem na wypryski i stany zapalne. Może być stosowany w leczeniu trądziku różowatego, melasmy, przebarwień, a nawet blizn.

    Kwas salicylowy reguluje regenerację komórek skóry, co przyczynia się do poprawy jej kolorytu i struktury.  Ułatwia również przenikanie innych substancji aktywnych w głąb skóry, co sprawia, że jest idealnym wstępem do kompleksowej pielęgnacji skóry – nawet w przypadku skóry tłustej lub mieszanej, a także cienkiej i suchej (w zależności od stężenia).

    Bardzo dobry składnik dla skóry zanieczyszczonej, trądzikowej, często narażonej na niekorzystne czynniki środowiskowe z rozszerzonymi porami i nierównościami.

    Kwas salicylowy –  efekty 

    Składnik ten kojarzony jest głównie z pielęgnacją skóry trądzikowej lub problematycznej, ale tak naprawdę ma szerokie spektrum działania, więc może być stosowany zarówno do skóry tłustej, jak i suchej, bez ograniczeń wiekowych.

    • zwiększa skuteczność innych produktów kosmetycznych,
    • wspomaga leczenie chorób skórnych o podłożu zapalnym, np. łuszczycy,
    • łagodzi stan zapalny towarzyszący trądzikowi różowatemu,
    • zmniejsza objawy zapalenia okołomieszkowego,
    • zapobiega wrastaniu włosków po depilacji i goleniu,
    • głęboko oczyszcza pory, zmniejsza zaskórniki,
    • hamuje powstawanie zmian trądzikowych i ognisk zapalnych,
    • rozjaśnia przebarwienia posłoneczne i pozapalne,
    • ujednolica koloryt skóry,
    • pobudza odnowę skóry.

    Kwas salicylowy w kosmetykach

    Kwas salicylowy jest częstym składnikiem domowych środków czystości. Występuje w stężeniach 1-2%. Składnik ten najczęściej występuje w kremach, żelach, ampułkach, tonikach, szamponach, mydłach do stóp i dłoni oraz szamponach przeciwłupieżowych (wyciąg z kory wierzby pomaga oczyścić skórę z tłustych łusek podczas tzw. łupieżu tłustego). Można go również znaleźć w płynach stosowanych w leczeniu trądziku lub łuszczycy. 

    Należy pamiętać, że kwas salicylowy jest łagodny dla skóry, nie podrażnia jej, nie wysusza, nie powoduje swędzenia – pod warunkiem, że stężenie i formuła są odpowiednie. Na ten składnik osoba może mieć reakcję alergiczną tak samo jak na każdy inny składnik kosmetyczny – dotyczy to osób wrażliwych na kwas salicylowy (a więc także aspirynę). Produkty zawierające ten składnik nie są również zalecane dla kobiet w ciąży i matek karmiących.

    Powiązane wpisy

    Jak naturalnie przyciemnić brwi? 

    Poszukujesz naturalnych metod, by przyciemnić i wzmocnić swoje brwi? Od olejku...

    Komentarze

    Zobacz także

    Jak naturalnie przyciemnić brwi? 

    Poszukujesz naturalnych metod, by przyciemnić i wzmocnić swoje brwi?...

    Zapalenie mieszków włosowych

    Zapalenie mieszków włosowych to częsta infekcja bakteryjna dotykająca zarówno...

    Peeling kawitacyjny w domu i w gabinecie. Dla kogo i jak często wykonywać zabieg?

    Peeling kawitacyjny to jeden z najpopularniejszych metod złuszczania twarzy....